«

»

RES NULLIUS, 9. 11. 2011, Kino Šiška, Ljubljana (reportaža)

Share

V sklopu cikla YU GO! v Kinu Šiška, kjer se občinstvu predstavljajo bendi, ki izhajajo iz držav bivše Yuge, se je nazadnje ustavila skupina Res Nullius )pred njimi so nastopili Ola horhe in Obojeno program iz Srbije).

Velenjčani so na sceni že dolga leta, je pa minilo že tudi kar precej teh, preden so letošnjega leta izdali nov album Prekletih Bazar. Koncert je bil namenjen promociji nove plošče in so ga umestili med trenutno potekajočo turnejo z istim namenom. V prostore Kina Šiške so privabili lepo število poslušalcev, ki so jih prišli spodbujat. Prekaljeni mački so izpeljali nepozaben koncert. Začenši s starejšim materialom so nas precej nevsiljivo popeljali prek nove plate, obdane z vsemi starimi mega uspešnicami. Pevec s svojim specifičnim vokalom v živem nastopu noro zažge in brez pretiranega besedičenja ustvari kontakt s publiko, kar je povsem neizogibno. Publika namreč ne skriva svojega odobravanja in domačnosti, ki jo čuti z bendom, ko se ti pojavijo na odru. Z mnogoštevilnim koncertiranjem, je tako njihova priljubljenost široka in se je že zdavnaj oddvojila od zgolj domače Šaleške doline.

Ob 23.00 smo jih končno dočakali in zelo očitno je velika večina ta večer zapustila domačo dnevno sobo prav zaradi njih. Kot rečeno, so nas najprej ogreli z nekaj starejšimi uspešnicami, začenši z Zadnjim plesom. In tudi, ko je napočil čas za nove komade, se je poznalo, da nas je večina že seznanjena z novo bero in da smo bolj kot na predstavitev prišli uživat pod okrilje te vrhuhnske rock’n’roll zasedbe. Zasedbe, ki že od samega začetka piše svojevrstno zgodbo in jo z novim album kvalitetno nadaljuje ter dopolnjuje. Zgodbo smo dobili v sredo postreženo z vsemi začimbami. Ozvočenje je bilo odlično, upadla energija zaradi nastopov prejšnjih dveh bendov in dolgega čakanja pa povzdignjena do vrhunca. Najbolj so mi v spominu ostale Ženske nikol’ ne čakajo, Rojen leta ’72, Revolver ljubezni, V vagonu raztrganih duš, Dečko v belem in Prekletih bazar. Absolutni vrhunec pa je napočil ob komadu Pistoljero. Lepa mešanica novih in starih, ravno tako kot je bil koncert tudi zamišljen.

V novem albumu so obdražli čistost in pristnost rokenrola, ki sta sinonim skupini Res Nullius in se ponovno izakazli kot izvrstni pisci besedil, s katerimi se dotaknejo še najbolj ravnodušnega poslušalca. In če so koncert zaključili z dobro staro Rock’n’roll party, so bili ob neumornem priklicovanju nazaj na oder primorani odigrati še novega Grbavega klovna. Povsem zadnja je bila prav tko predstavnica novega albuma, imenovana Rock’n’roll. Krvava želja po Želim si te krvavo žal ni bila izpolnjena, a pri vsem, s čimer so nam popestrili približno uro in pol meseca novembra, jim ne gre zameriti, da so pri korpusu, ki ga lahko nudijo, naredili ta izpust.

Publika navdušena, novi album odlično predstavljen, izpeljan pa še en vrhunski koncert v pravi rock maniri. V znamenju tega je minil sredin večer, Res Nullius pa so gotovo pridobili še kakega novega rednega obiskovalca svojih nastopov.

Reportažo napisala: JASMINA ˝JESSA˝ HLAJ